Sider

lørdag 19. november 2011

CANON EO5

Vinter og mørket er her...
da finner jeg det uhyre vanskelig å ta bilder, som virkelig blir noe og som kan brukes.


Jeg har et Canon 500D kamera, leser instruksjonboken og prøver, men ikke at jeg finner ut hvilke innstillinger som egner seg best i mørke og snø.

Jeg ser her i blogglandia at alle damer er flinke med fotoapparaten sin.
Hvis Du sitter på en idé eller vitskapen om hvordan jeg skall stille inn den lille apparaten min, rop ut!!

Imorgen kunngjør jeg vinner i Give Away!!
God lørdagskveld c",)


9 kommentarer:

 1. Den beste ideen jeg har er å ta bilder når det er lyst. :) Det gjør jeg. Blir noen for mørke bruker jeg å lysne dem i fotoprogrammet.

  SvarSlett
 2. Svaret är JA! :)) Jag blir också allmänt konstig och babblar på ett konstigt språk när jag träffar familjen! Har instruktionsboken till kameran brevid sängen och har en plan om att lära mig mer. Varje kväll...

  SvarSlett
 3. Använd dig av dagsljuset är bästa tipset. Det blir alltså inte lång stund att fota på.... Sen burkar jag använda mig av inställningen som kan justera ljusinsläppet i bilden. Men jag är inte någon fotograf, så jag kan inte förklara detta så bra. Iallafall: Fotar på "P"-läget och ändrar ljuset med knappen "Av" och ratten.
  Man kan också välja att ändra ISO-värdet till ett högre för mer ljus i bilden. Klicka på ISO och öka värdet. Där får man prova sig fram....

  Kanske var detta till någon hjälp, men jag är som sagt inte något proffs :)? Lycka till!
  Kramar Kicki

  SvarSlett
 4. Jeg har et Canon Eos 450D og skulle hatt lært meg mer om det, jeg fikk til og med en bok om kameraet av samboeren min for et par år siden...men jeg er ikke flink til å lære meg :/ Men synes det er best å ta bilder i lys da. Ellers må man ha lang lukkertid, og da er det vel best med stativ tror jeg :)

  SvarSlett
 5. Hei!

  Takk for koselig kommentar hos meg ;-) Så fin blogg du har!

  Ha en fin kveld ;D

  SvarSlett
 6. Jag har inte heller riktigt fått till det med inomhusfotografering, eller ute när det är mörkt. Nu har jag ju en Pentax, så det är inte samma inställningar heller. Men jag försöker undvika blixt så mycket som möjligt eftersom det ger ett hårdare sken. På min finns det en inställning för "glödlampa" som jag använder då, sen är det stativ som gäller eftersom det blir långa slutartider. Man kan ändra vitbalans när man tar på snö, men där har jag inte riktigt klurat ut hur...
  Jodå, kakorna på min blogg är det saffran i. Recept kommer!! För första gången sen kungen och Silvia gifte sej, nästan, så har jag bakat kakor, å de här var superlätta och supergoda!!
  Kram kram

  SvarSlett
 7. Först måste du ändra ditt ISO "value". På ovansidan av din kamera finns en knapp som heter ISO. Tryck på den och använd sen hjulet precis framför ISO knappen, för att ändra ISO talet. Högre nummer för mörkare situation du är i. Men högre nummer introducerar oxå mer "grain" i bilden, sämre kvalitet. Nyare, professionella kameror har mycket högre ISO och knappt nåt "grain", men då får du oxå betala mer kosing för kameran... =o) Om du är osäker, ställ ISO på auto så sköter kameran själv vilket ISO tal som ska användas. Men att experimentera lite är ju aldrig fel! =o)
  Jag tar nästan alltid foton med hjulet inställt på Av = Aperture Priority. Detta betyder att du bestämmer Aperture (Irisblender på norska), och kameran ändrar Shutter speed (slutartid = Tv) för att få bästa möjliga bild. Wide aperture = mindre nummer betyder "shallow depth of field". Det du fokuserar på blir skarpt, men runtom det blir det ur fokus. Hur mycket som är ur fokus beror på vilket f-stop du använder, alltså f2.8, f4.0 osv. Desto högre nummer, desto mindre är ur fokus i bilden. Desto mindre f-stop, desto mer öppen är irisen, och det betyder att mer ljus blir insläppt till kamerans sensor. Så i mörka förhållanden är en öppen iris väldigt bra (alltså runt 2.8 eller lägre om möjligt). Men det objektivet du har, kan inte ha lågt f-stop när du zoomar in på ett objektiv. Om du sätter kameran på Av, och zoomar ut objektivet till 18 och sätter f-stoppet till det lågsta du kan (säkert runt 3.5). Sen zoomar du in till 50mm och då kan du se att lägsta f-stop blir runt 5.6.
  Är det ett 18-50mm objektiv du har, som på bilden? I alla fall... Med professionella objektiv kan du sätta lägsta möjliga f-stop och hålla samma f-stop vare sig du zoomar in eller ut. Men igen...professionella objektiv kostar mycket mer.
  I alla fall... ISO nummer, slutar tid och iris, jobbar tillsammans för att du ska få bästa möjliga bild. Men sätt kameran på Av, välj lägsta möjliga f-stop, välj en högre ISO och låt kameran bestämma shutter speed, så kanske du kan få bättre bilder i vinter mörkret. För att fotografera i dagsljus är ju inte direkt an option för er i konstant mörker. =o)
  Pröva dig fram helt enkelt!
  Hoppas detta hjälper, emaila mig annars eller skypa mig så kan vi diskutera mer. =o)
  KRAMAR!!
  (och förlåt för det lååånga svaret)

  SvarSlett
 8. Vilket tur att du redan har fått många svar på din fundering. För jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag har inte ens en systemkamera (men det står högt på min önskelista) särskilt sen jag började blogga känner jag behovet av en. Jag vill ju också kunna knäppa lika fina kort som "alla" andra! Jag hoppas du har en trevlig helg! kram Helena

  SvarSlett
 9. Nu har du fått så många bra svar, så jag säger bara lycka till!

  SvarSlett

Takk for at du setter spor hos meg!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...