Sider

søndag 4. mars 2012

VASALOPPET

I dag skjer det, det store loppet i Sverige, Vasaloppet.
Kl.08.00 gikk startskuddet. Häpp häpp häpp og blåbærdrikke er et must!


Hvilken oppslutning på et lite løp i ære til Kong Gustav Vasa (bla!)

Vasaloppet er et svensk turløp i langrenn. Det arrangeres den første søndagen i mars hvert år, og går mellom Sälen og Mora i Dalarna, en strekning på 90 km.
Løpet ble første gang arrangert i 1922.

Historien bak Vasaloppet:
I 1521 var adelsmannen Gustav Eriksson på flukt fra troppene til danskfødte Christian II, som da var konge av Sverige og de andre landene i Kalmarunionen
En stor del av den svenske adelen var i opposisjon til kong Christian II, som de hadde gitt tilnavnet Christian tyrannen. Gustav, som i lang tid hadde opponert mot danskekongen, ble fengslet og satt i fangenskap i København.
 I et forsøk på å stanse opposisjonen inviterte Christian II det svenske aristokratiet til en forsoningsfest i Stockholm. Under denne festen ble alle gjestene massakrert, inkludert Gustavs foreldre. Denne hendelsen er kjent som det stockholmske blodbadet.
Rett før selve blodbadet klarte Gustav å flykte fra fangenskapet, og han kom seg i land litt syd for Kalmar. Han forsøkte å samle styrker mot danskekongen, men til ingen nytte. Flukten førte han gjennom Dalarna. Befolkningen i Dalarna var kjent som noen hardføre mennesker, og dette var Gustavs siste mulighet til opprør. I Dalarna fikk han god beskyttelse mot kong Christians soldater. 
Ved Mora kirke forsøkte han å overtale folk til å gjøre opprør mot kongen, men til ingen nytte (her heller). På ski dro han da videre mot Norge, frem til han ble tatt igjen av to skiløpere i Sälen. Mennene kom fra Mora. Historien om blodbadet hadde nådd Dalarna, og mennene kunne fortelle at befolkningen i Mora hadde endret mening, og ønsket at Gustav skulle lede opprøret mot danskekongen.
To og et halvt år etter, den 6. juni 1523, ble Gustav Eriksson kronet til konge av Sverige, etter å ha slått danske kong Christian og oppløst Kalmarunionen. I ettertid er Gustav Eriksson kjent som Gustav Vasa.
(info hentet fra nett)


Gustav vasa

 Den raskeste tiden oppnådde Peter Göransson i 1998, da han gikk de 9 milene på 3.38.57.

Tenk, 9 mil på ski.
For meg som fikk skigåing på vrangen som barn er det helt umulig å tenke å gå denne distansen...eller gå på ski i det hele tatt. Min mann o ongan elsker å gå på ski. Syns det er artig att ongan fanget opp denne "sporten" å ønsker å lære mer!
Flink er dem også c",)

Er Du en skigåer/åker?
Liker du deg på mange lange timer på ski?
Jeg kan dekke på med kakao og boller når dagen og skituren er omme!!
Liker ski eller ikke, solen skiner, temperaturen er på -7, bitte lite vind...ser ut til å bli en fin dag

9 kommentarer:

 1. Här är det maken som åker Vsaloppet, alltså framför tv:n. Kommer inte och se mycket av honom idag. Vilket fint inlägg du gjort om historiken.
  Solig kram
  AnnaMaria

  SvarSlett
 2. Själv gillar jag att åka både på längden och utför. Tyvärr har det inte varit något skidföre här i trakten men skridskor går bra...lite som längdåkning fast inga uppförsbackar.

  Kram

  SvarSlett
 3. tack för historielektionen - den behövde jag! själv är jag väl ingen stor anhängare av att åka skitor på längden, åker hellre utför, men är det fint väder så kan det vara härligt det med, men nio mil - det är att överdriva!

  SvarSlett
 4. Vad roligt att läsa! Jag gillar skidor, men är amatör, men är amn uppväxt i norr så är man. Gillar du skidåknng?

  SvarSlett
 5. Jag åker inte skidor på längden, bara utför. Maken har dock åkt Vasaloppet 4 gånger och svärfar hann göra det 37 gånger. Imponerande med varendaste en som tar sig i mål :)

  Kramar

  SvarSlett
 6. Hej Anna!
  Jag gillar också längdskidåkning. Dock blir det lite av det sedan vi flyttade söderut!
  Perfekt resultat på årets vasa- en svensk och en norska vann!!
  Må så gott Anna!
  Kram Anna

  SvarSlett
 7. Det räcker så bra för min del att se det på tv...jag är ingen vintermänniska och absolut ingen som åker skidor, inte på någon ledd...Såg starten men sen åkte jag och hämtade en jobbarkompis som hade långrast, och vi tog oss en promenad istället i det vackra vädret, så lite motion fick jag ju trots att jag inte var med i loppet...
  Ha det gott!!
  Kram kram

  SvarSlett
 8. Skidåkning är inte riktigt min grej, men jag känner många som har åkt idag! Hudiksvalls IF gjorde bra ifrån sig idag. 1:a och fjärde plats! Stolt över min hemstad idag :) Hoppas du har haft en fin helg! kram

  SvarSlett
 9. Kul med lite historia! Visste inte bakgrunden för vasaloppet innan. =o)
  Skidåkning tyckte jag om som liten, men jga var inte så duktig precis...
  Att vara ute i solen är inga fel dock. Gärna med lite kakao och boller. =o)
  Kramar!!!

  SvarSlett

Takk for at du setter spor hos meg!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...